De Denali: een van de ruigste bergen

De hoogste berg in Noord-Amerika en in de Verenigde Staten: Mount McKinley of beter gezegd de Denali. Alleen al bij het zien van de berg krijg je kriebels in je buik. Een enorme hoogte van ongeveer 6200 meter boven het zeeniveau. Deze berg is bijna een eeuw lang benoemd naar de oude Amerikaanse president William McKinley. Tot het jaar 2015 waarin President Obama de officiële en oorspronkelijke naam Denali herbenoemde. Het is een van de ruigste bergen op aarde. De eerste keer dat iemand de top bereikte was in de zomer van het jaar 1913. En sinds het jaar 1932 zijn er meer dan honderd doden gevallen op deze berg. Een pittige uitdaging en alleen bedoeld voor de mensen die écht een avontuur durven aan te gaan.

Op het hoogste punt kan de temperatuur een laagte punt van -75 graden bereiken!

Tegenwoordig zijn er aardig wat avonturiers die de Denali willen beklimmen. Het duurt ruim twee á drie weken om een complete reis af te leggen van de bottom naar de top en weer terug. Bovenaan de top kan de tempratuur wel dalen naar een laagte punt van minus 75 graden Celsius. De berg bestaat uit twee diverse hoogtepunten: de South Summit en de North Summit. Het zuiden wordt door avonturiers beklommen, waar in het noordelijke gedeelten bijna geen beklimmers te vinden zijn. Daarnaast is de berg verdeeld in diverse hellingen: Peters-, Muldrow-, Traleika, Ruth-, en de Kahiltna Glacier.

Het beklimmen van zo een berg is zeker niet voor eenieder weggelegd en heeft heel wat voorbereiding nodig. Het is daarom ook een berg voor beklimmers met ervaring op gebied van expeditie en kamperen. Er moet hard getraint worden om fit te zijn voor de reis. Maar daartegenover krijg je een schitterend uitzicht over een van de meest afgelegen plekken op aarde. Voor ervaren berg beklimmers zijn er technisch gezien geen moeilijke punten die in de weg staan bij een reis naar boven. De Denali wordt via de West Butress route beklommen. Vele steile hellingen zijn er in kleine mate. Via diverse netwerken kom je in een team terecht met andere bergsporters waarbij je gezamenlijk gaat trainen onder leiding van een professional. Een expeditie naar Denali is een van de uitdagende reizen die je kunt maken in je leven.