De Chinese muur bewandelen

Een bezoek aan het land met de meeste inwoners zonder de Chinese muur te bewandelen maakt je reis natuurlijk niet compleet. De muur in de huidige stand is wel meer dan zes duizend kilometers lang. De eerste stenen zijn circa 650 jaar geleden gelegd en een groot deel is nog steeds intact. De muur behoort tot de geschiedenis van het land en functioneerde in die tijd als grens van het keizerrijk. De lange muur (in het Chinees: Changcheng) hield stammen van buitenaf van de bevolking in de Ming-dynastie. Tegenwoordig is een het van de bekendste bouwwerken van China en heeft het bouwwerk jaarlijks een hoop toeristen die de muur komen bewandelen.

In 1987 is de Chinese muur op werelderfgoedlijst opgenomen door de UNESCO en twintig jaar later behoorde tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Op veel plaatsen is de Chinese muur ookwel beschadigd en afgebroken. Niet op alle stukken mag gelopen worden door de toeristen. Er zijn zelfs Chinezen die de afgebrokkelde stenen verzamelen en deze verkopen aan toeristen. De muur is op sommige delen wel gerestaureerd en dus compleet veilig voor bezoekers.  In 1987 is de Chinese muur op werelderfgoedlijst opgenomen door de UNESCO en twintig jaar later behoorde tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. De totale lengte van de muur is wel 21 duizend kilometer lang!

Het bekendste en meest populaire gedeelte van de muur is de Badaling, dat ligt ongeveer 75 kilometer ten noorden van Beijing. Het is daarom ook een van de plekken die het gemakkelijkst is te bereiken. Het kan in sommige maanden extreem druk zijn met toeristen en Chinese handelaren. Maar eenmaal op de brug is het uitzicht adembenemend en is de enorme omvang van de muur een fantastisch moment om mee te maken. Voor een lange wandelen wordt er verwacht dat toeristen redelijk fit zijn en zorg ervoor dat je niet uitgedroogd raakt door de hitte.